Hoe kan ik mij ontdopen of uitschrijven bij de katholieke kerk?

Wilt u uzelf graag uitschrijven uit de katholieke kerk of laten ‘ontdopen’? Dit kan eenvoudig door een opzegbrief te sturen naar uw parochie.

Source

Overweegt u zich uit te schrijven bij de katholieke kerk in Nederland? Uitschrijven kan tegenwoordig heel eenvoudig door het sturen van een brief aan de parochie in uw desbetreffende woonplaats. Ook dit begint met een opzegbrief, maar wordt opgevolgd door een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek met de pastoor.

‘Ontdoping’ of uitschrijven bij de katholieke kerk

Wellicht bent u als baby door uw ouders gedoopt – om de traditie voort te zetten – of hebt u zelf op latere leeftijd gekozen voor de katholieke kerk. Echter hebt u ondertussen zo uw bedenkingen over het geloof en staat u niet langer achter bepaalde overtuigingen van de kerk. U hebt daarom besloten uw banden te breken met de kerk, afstand te doen van het geloof en u te laten ‘ontdopen’ – uitschrijven uit het doopregister. U vraagt zich wellicht af wat het verschil is tussen uitschrijven bij de katholieke kerk en ontdopen en wat de gevolgen van ontdoping zijn. Hoe gaat het ontdopen en uitschrijven in zijn werk, wat dient er in uw opzegbrief te staan en aan wie dient u deze te richten? In dit artikel vindt u alle informatie die u nodig hebt.

Het verschil tussen ontdopen en uitschrijven bij de kerk

Wanneer u zich uitschrijft bij de katholieke kerk, worden uw gegevens uit het kerkbestand geschrapt en wordt uw uitschrijving doorgegeven aan de overkoepelende organisatie SILA. In het geval van verhuizing zult u niet langer benaderd worden door de kerk.

Laat u zich ontdopen, dan breekt u definitief uw banden met de katholieke kerk. In dit geval zult u geen bestuursfuncties meer mogen bekleden, niet meer te communie kunnen gaan, peetoom of peettante worden en alleen in uitzonderlijke gevallen zult u een kerkelijke uitvaart krijgen.

Hoe werkt uitschrijven bij de kerk en ontdoping?

Sinds februari 2013 is de uitschrijfprocedure bij de Nederlandse kerk vergemakkelijkt. Dit betekent dat u enkel een opzegbrief hoeft te richten aan de parochie in uw woonplaats. Vervolgens wordt uw uitschrijving doorgegeven aan de overkoepelende organisatie SILA. In geval van verhuizen zult u niet langer benaderd worden door de kerk.

Ook ontdoping – uitschrijven uit doopregister – begint bij een opzegbrief. Echter dient u wel in uw opzegbrief aan te geven wat uw beweegredenen zijn tot ontdoping over te gaan. Ook moet u de naam van de parochie en de plaatsnaam opgeven van waar u destijds gedoopt bent. Na ontvangst van de brief volgt een uitnodiging van de pastoor voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek zullen uw beweegredenen besproken worden en worden vastgesteld of u zich inderdaad definitief wilt uitschrijven. Indien u niet binnen twee weken reageert op deze persoonlijke uitnodiging, dan zal uw uitschrijving alsnog worden verwerkt en wordt uw uitschrijving uit het doopregister definitief.

Wat dient er in mijn opzegbrief te staan?

Om u uit te schrijven bij de kerk dient u de volgende gegevens te vermelden:
– Naam en voornaam
– Geboorteplaats
– Geboortedatum
– Plaats waar u destijds gedoopt bent
– Oorspronkelijke woonplaats

In de brief om tot uitschrijving uit het doopregister over te gaan, dient u de volgende informatie te vermelden:
– Naam en voornaam
– Geboorteplaats
– Geboortedatum
– Plaats en naam parochie waar u destijds gedoopt bent
– Beweegredenen om tot ontdopen over te gaan
– Oorspronkelijke woonplaats

Voorbeeldbrief ontdoping

Bron: www.katholiek.nl

Aan:
Naam (naam pastoor van de parochie)
Adres (adres van de parochie)

Betreft: Uitschrijving uit het doopregister/ontdoping

Datum, huidige Woonplaats,

Geachte heer/mevrouw,

Ondergetekende …………………………………………………………………… (uw naam en uw voornamen) bevestigt dat hij/zij de innerlijke overtuiging heeft dat hij/zij zich los wil maken van het geloof dat de Rooms-Katholieke Kerk belijdt en van de geloofsgemeenschap van de Rooms-Katholieke Kerk en bevestigt zijn/haar besluit om bij formele act de Rooms-Katholieke Kerk te verlaten en verzoekt om daarvan aantekening te (doen) maken in het doopregister van zijn/haar doopparochie en zijn/haar naam te (laten) verwijderen uit het (digitale) register van het ledenbestand van zijn/haar huidige parochie.

Mijn gegevens:
Voornaam Achternaam
Adres
Geboorteplaats
Geboortedatum
Doopparochie:
Plaatsnaam van de parochie:
Doopdatum:

Met vriendelijke groeten,
Voornaam Achternaam
Hantekening

Adressen parochies Nederland

Amsterdam
RK Parochie Amstelland
locatie Augustinuskerk
Amstelveenseweg 965
1081 JG Amsterdam-Buitenveldert

Utrecht
Sint-Aloysiuskerk
Adriaen van Ostadelaan 4
3583 AJ Utrecht

Den Haag
RK Parochie Maria Sterre der Zee
Beeklaan 188
2562 AP Den Haag

Rotterdam
Sint Lambertuskerk Rotterdam
Oostzeedijk Beneden 3
3062 VJ Rotterdam

Eindhoven
St. Petrus Kerk
Kloosterdreef 31
5623 DB Eindhoven

Indien u ergens anders woonachting bent, zoek dan hier uw dichtstbijzijnde parochie.

6 gedachten over “Hoe kan ik mij ontdopen of uitschrijven bij de katholieke kerk?”

  1. ik heb mij uitlaten schrijven bij de rk kerk,bij de parochie is dit gebeurd het bisdom Den Bosch heeft ook gereageerd maar bij de Sila doen ze moeilijk en willen ze mij niet uitschrijven,wat kan ik hier aan doen.

  2. Voet op stuk staan dat ze dat doen denk ik. Ik wil mij ook uit laten schrijven, of beter gezegd laten ontdopen. Ik heb zelf nooit de keuze gehad om mij te laten dopen en nu ik zo oud ben dat ik dat wel kan, wens ik niks met die machtssysteem te maken te hebben. Succes

  3. Ik heb 31-08-2018 een verzoek tot ontdoping via mijn parochie in Haarlem gedaan. Ondanks dat ik er een paar keer met mijn parochie over gebeld heb,heb ik nog niets erover gehoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *