Hoe Disney + opzeggen?

Ben je recent een abonnement op Disney Plus aangegaan, maar wil je het reeds opzeggen? Dan helpen we je hierbij graag.

Proefperiode voorbij

Leuk hè, weer zo een nieuwe streaming dienst? Wilde je Star Wars binge watchen? Of zeuren je kids al maanden om die kinderfilms allemaal te bekijken? Dan ging je misschien wel een abonnement aan op Disney +.

Ondertussen is de gratis proefperiode voorbij en moet je maandelijks €6,99 betalen. De zoveelste factuur op de stapel.

Hoe kan je Disney + opzeggen?

 • Surf naar Disneyplus.com en meld je aan
 • Klik op je profiel (rechtsboven)
 • Ga naar Account
 • Klik onder abonnementen op ‘facturatiegegevens
 • Klik op ‘Abonnement opzeggen’ en op ‘Opzegging voltooien’.

Stopt je abonnement dan meteen?

Wanneer je je abonnement hebt opgezegd, stopt het na je proefperiode. Betaal je reeds maandelijks? Dan stopt je abonnement op het einde van de reeds betaalde maand.

Heb je nog andere abonnementen?
Zijn er nog andere streaming diensten of online abonnementen waarvan je vanaf wil? We somden op hoe je makkelijk je Netflix en Spotify account opzegt.

Maak komaf met overbodige abonnementen en bespaar!

Een nieuw jaar, een nieuwe start. Hier komen bij sommigen vaak goede voornemens aan te pas. Wat zal het dit jaar zijn? Een gezondere levensstijl? Een nieuwe hobby? Of meer geld besparen?

Met dat laatste kunnen wij, bij sepastop, alvast helpen! Kijk eens naar uw lopende contracten en abonnementen. Zijn er tijdschriften die elke week in de vuilbak belanden? Wilt u vanaf volgend jaar een andere sport beoefenen en wordt dat fitnessabonnement overbodig? Of wilt u overstappen van verzekeraar omdat u een goedkopere hebt gevonden?

Via sepastop.eu vindt u de nodige opzeginformatie en kunt u uw abonnement heel makkelijk stopzetten.

In het algemeen geldt:

We vatten de opzegvoorwaarden steeds samen en proberen deze in mensentaal uit te leggen. Hieronder enkele regels die in het algemeen gelden:

–       U kunt een contract dat loopt voor een bepaalde tijd niet vroegtijdig opzeggen.

Loopt uw abonnement nog tot een bepaalde datum? Jammer, maar dan stopt het pas op die dag. U kunt het bedrijf in kwestie al wel inlichten van uw opzegging, dan loopt het contract af op de afgesproken datum.

–       U kunt een contract dat loopt voor onbepaalde tijd meestal op elk moment opzeggen.

Sloot u een contract af voor onbepaalde tijd? Of werd uw contract ondertussen automatisch verlengd? Dan kunt u (in de meeste gevallen) op elk moment opzeggen. Laat het bedrijf in kwestie weten dat u uw abonnement wil stopzetten en zij regelen uw opzegging zo snel mogelijk.

–       In de meeste gevallen moet u steeds rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand.

Omdat het even kan duren vooraleer het bedrijf uw opzegging verwerkt, dient u meestal rekening te houden met een opzegtermijn van 1 maand (of langer). Dit wil ook zeggen dat je nog een (laatste) betaling zal ontvangen – betaal deze tijdig.

–       Verzekeringen kunt u pas opzeggen tegen de einddatum van het contract.

Bij verzekeringen in België gelden er, jammer genoeg, andere regels. Op dit moment kunt u enkel opzeggen tegen het einde van uw contract. Al komt hier in de toekomst misschien verandering in.

Ook de opzegtermijn waarmee u moet rekening houden is vaak 3 maanden. Bovendien vragen veel verzekeraars om de opzegging via een aangetekende brief te versturen.

Wanneer moet u niet opzeggen?

Ja, soms maken ze de consumenten het ook iets makkelijker! Dit geldt bijvoorbeeld bij energieleveranciers en telecombedrijven. Hebt u het allemaal eens berekend en liggen de tarieven bij een ander bedrijf lager? Dan kunt u makkelijk overstappen van leverancier. U kiest een nieuwe leverancier en deze regelt de overstap met het oude bedrijf. In geval van energie zal u in de meeste gevallen nog wel uw meterstanden moeten doorgeven. Bij telecombedrijven heet dit de Easy Switch procedure.

Ook opzeggen?

Hebt u na het lezen van dit artikel iets van “Ja, dat abonnement gebruik ik eigenlijk helemaal niet!”? Neem dan eens een kijkje op onze website en stel gratis uw opzegbrief op. Wilt u het uzelf nog makkelijker maken? Laat de brief dan door ons opsturen naar het desbetreffende bedrijf. Wij doen dit aangetekend en binnen max. 3 werkdagen!

Hoe Spotify opzeggen?

Source

Hoeft u geen Premium Spotify abonnement meer? Vindt u het niet zo erg om af en toe advertenties tussen uw muziek te horen? Dan kan u zeer makkelijk weer naar een Spotify Free abonnement overstappen en uw Premium lidmaatschap opzeggen. Uw muziek en afspeellijsten worden hierbij gewoon bewaard.

Hoe gaat het opzeggen in zijn werk?

Indien u rechtstreeks via spotify.com een abonnement hebt afgesloten kunt u onderstaande stappen volgen.

Hoe Spotify opzeggen:

 1. Ga naar uw accountpagina en log in
 2. Klik in het menu aan de linkerkant op ‘Beschikbare abonnementen’
 3. Uw huidig abonnement staat bovenaan. Scroll naar beneden en klik onderaan bij Spotify op ‘Premium annuleren’
 4. Klik voor het bevestigen van de annulatie nogmaals op ‘Ja, annuleren’

Na het opzeggen van uw Premium abonnement kunt u nog eventjes genieten van advertentieloze muziek tot u automatisch weer wordt overgeschakeld naar Free. De datum wanneer dit gebeurt, vindt u op uw accountpagina.

Enkele dingen waarop u dient te letten:

  • Heeft u verschillende accounts? Check of u zeker bent ingelogd met het account waarmee u Spotify Premium hebt aangekocht
  • Gebruik de inloggegevens van Spotify zelf (log dus niet in via Facebook)
  • Wanneer u via een ander bedrijf een abonnement bent aangegaan (bijv. via Itunes), dient u het bedrijf in kwestie te contacteren en hun opzegvoorwaarden te volgen
  • Wanneer u deel uitmaakt van een gezinsabonnement dient de eigenaar van dit account op te zeggen, enkel hij/zij kan de instellingen aanpassen

Bij Spotify maken ze het dus niet zo moeilijk om uw abonnement op te zeggen. Naast opzeggen via hun website kunt u Spotify ook een e-mail sturen (breakup@spotify.com) of contacteren per post. U kunt dit formulier opsturen naar Spotify AB Birger Jarlsgatan 61 113 56 Stockholm Sweden.

Nadat uw e-mail of brief wordt ontvangen zal Spotify uw opzegging zo snel mogelijk verwerken en u hiervan op de hoogte brengen. De opzegtermijn verschilt, maar is niet langer dan 1 maand. De datum waarop u weer op Free wordt overgeschakeld vindt u terug via uw account.

Veel luisterplezier!

Wordt het binnenkort makkelijker om verzekeringen op te zeggen?

Het ziet er naar uit dat het opzeggen van verzekeringscontracten binnenkort een beetje wordt vergemakkelijkt.

De verzekeringsvoorwaarden op dit moment

In het kort gelden nu de volgende regels:

 • U kunt enkel opzeggen tegen het einde van de vervaldatum.
 • Er geldt een opzegtermijn van 3 maanden.
Source

Wat gaat er veranderen?

De PS diende een wetsvoorstel in dat ervoor zou zorgen dat een verzekeringscontract na het eerste jaar op elk moment opgezegd kan worden.

De Ombudsdienst van de verzekeringen ontvangt steeds meer en meer klachten omtrent de opzegging van verzekeringscontracten. In het jaarverslag van 2018 bevestigd de Ombudsman dat “de talrijke administratieve formaliteiten bij een opzeg (…) als complex (worden) ervaren”. 12% van de ingediende klachten heeft een betrekking op de opzegging van een contract, bij de verplichte BA autoverzekering gaat het zelfs om 20%.

Het is daarom dat de Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers met dit nieuwe wetsvoorstel komen. Zij willen dat het opzeggen van een verzekeringsovereenkomst vergemakkelijkt wordt door dit, na het verstrijken van het 1e jaar, zonder kosten of boete te kunnen stopzetten.

Daarnaast stellen zij ook voor om te opzegtermijn naar 1 maand aan te passen, al kan dit ook langer zijn wanneer de verzekeringsnemer dit wenst.

Het is ook bij onze buren zo

In onze buurlanden, Frankrijk en Nederland, geldt een gelijkaardige regeling al. Hier kunnen consumenten na de looptijd van 1 jaar hun contract altijd opzeggen. Ze moeten enkel rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand.

In Frankrijk heet dit de “Wet-Hamon”, in Nederland geldt de “Wet van Dam”.

Of dit voorstel wordt goedgekeurd of wanneer het in werking zal worden gesteld is momenteel nog niet bekend. We hopen alvast dat het opzeggen van verzekeringscontracten makkelijker wordt gemaakt.

Voor meer informatie over uw auto-, woon-, of familiale verzekering kunt u steeds terecht bij sepastop.eu.

Lees het volledige voorstel hier.

sepastop.eu – hoe het allemaal begon

Kent u sepastop.eu al? Hebt u al eens een contract of abonnement opgezegd via onze verzendservice? sepastop.eu stuurt aangetekende opzegbrieven naar een hele reeks bedrijven om zo een contract makkelijk stop te zetten.

Maar hoe is sepastop.eu begonnen? Wie heeft de website gemaakt? Waarom zijn we dit gestart? In dit artikel geven we een antwoord op deze vragen.

Hoe we zijn begonnen

sepastop.eu startte niet als ‘sepastop.eu’. We begonnen als Direct Opzeggen en dit enkel in Vlaanderen.

Waarom zijn we gestart? We woonden een tijdje in Nederland en toen we naar België verhuisden, was het zeer moeilijk om Nederlandse contracten op te zeggen. Lange wachttijden aan de telefoon, onvriendelijke medewerkers, moeilijke opzegprocedures, …

Eenmaal terug in België ondervonden we dat we niet de enigen waren met dit probleem. Ook hier is het niet altijd makkelijk om van contracten af te komen. Een website om hierbij te helpen bestond nog niet in België en Nathan, de oprichter, ging aan de slag!

Startpagina directopzeggen.be
Startpagina directopzeggen.be

Niet veel later, in januari 2015, was de site klaar en werd Direct Opzeggen gelanceerd. Het was natuurlijk spannend maar beetje bij beetje vonden gebruikers onze website en verstuurden ze hun opzegbrief via ons.

Omdat we merkten dat het platform werkte lanceerden we al snel de Waalse website, resilier.be, dit gebeurde in mei 2015.

Direct Opzeggen wordt sepastop.eu

Beide websites waren best succesvol en we hadden al snel onze handen vol. Leen, de vriendin van Nathan, stapte in de zomer van 2015 halftijds mee in het project. Een jaar later werd dit haar voltijdse baan.

We merkten dat we naast informatie over opzeggen, ook veel vragen kregen over domiciliëringen en hoe deze stop te zetten. Dit was voor veel consumenten niet duidelijk en wij wilden ook hierbij helpen. Niet veel later, tegen het einde van de zomer van 2015, werd Direct Opzeggen sepastop.eu en konden bezoekers onze website ook raadplegen voor info over domiciliëringen.

Startpagina sepastop.eu
Startpagina sepastop.eu

sepastop.eu breidt uit

Tegelijk met de lancering van sepastop.eu openden we ook de deuren voor Nederlandse en Franse consumenten. Nu we een meer ‘Europese’ naam hadden, richtten we onze pijlen ook op onze buurlanden.

Een jaar later, in augustus 2016, was ook Duitsland aan de beurt en een dik jaar daarna, in oktober 2017, werd onze website ook beschikbaar in Oostenrijk. De Duitse en Oostenrijkse markt is op dit moment nog steeds de kleinste, maar groeit stapje voor stapje.

Niet alleen de website breidde uit, ook ons team werd groter. In totaal bestaat ons team nu uit 7 medewerkers. Zij helpen ons met marketing in het buitenland, klantenservice en op juridisch vlak.

Ons team
Ons team

Hoe staat het vandaag?

Na meer dan 4,5 jaar zijn we heel blij met hoe ons bedrijf het doet. We willen blijven groeien in de landen waar sepastop.eu beschikbaar is en onze dienstverlening nog verbeteren.

Een heel dikke merci aan de bijna 1,5 miljoen klanten die ons vertrouwen en meehielpen aan de groei van sepastop.eu!

Wil jij ook graag je contract of abonnement opzeggen? Surf naar onze website en kies uit de al meer dan 1200 bedrijven.

sepastop steunt Goodgift!

Kent u Goodgift al? Goodgift is een website waar u een cadeaubon kan bestellen en die daarna geschonken kan worden aan een goed doel naar keuze. sepastop steunt dit project ten volste!

Wat is Goodgift?

Goodgift is een online platform dat een alternatief aanbiedt voor een cadeaubon, de cadeaubon voor élk goed doel. Via de website bestelt u een Goodgift, daarna schenkt u deze aan uw favoriete persoon. Hij/zij kiest bij het inruilen van de bon zelf naar welk goed doel het bedrag gaat – een organisatie die hij/zij belangrijk vindt.

Goodgifts website

Oprichting & overname

In 2012 werd Goodgift opgericht door 3 vrienden met als doel giften aan goede doelen te stimuleren en nutteloze cadeaus te minimaliseren. Jammer genoeg was er niet meer voldoende tijd om de website draaiende te houden, dit was zeer jammer.

Het zou zonde zijn om dit mooie initiatief zomaar in het water te gooien, dus al snel besloten de oprichters van sepastop, die het platform reeds gebruikten, om het project over te nemen en verder te zetten. De website kreeg een nieuwe look, er werden enkele nieuwe functies toegevoegd en het platform werd geherlanceerd.

Goodgift is een non-profit organisatie en werkt uitsluitend met vrijwilligers. Alle donaties worden volledig aan de goede doelen gestort en Goodgift rekent hiervoor geen extra kosten aan.

De Goodgift cadeaubon

Hoe een Goodgift bestellen?

U kan via de website gratis een Goodgift bestellen. U ontvangt een PDF die u zelf afdrukt en afgeeft. Maar, en dit is nieuw, u kunt ook een heel leuk Goodgift doosje bestellen! Hierbij ontvangt u de bon in een verrassende cadeauverpakking. Dit is voor uw favoriete ontvanger nog net dat tikkeltje leuker!

Goodgift hoopt op deze manier hulp te kunnen bieden aan verschillende goede doelen en nutteloze cadeaus te minimaliseren.

Zoekt u nog een origineel cadeau? Is uw vriendin sociaal geëngageerd? Heeft uw vader ‘toch al alles’? Bestel uw Goodgift hier.

Meer weten over de werking van Goodgift? Surf naar de website of lees de blog.

Hoe uw bankrekening stopzetten?

Een nieuw rekeningnummer openen gaat meestal heel vlot. Het kan vaak online en binnen enkele dagen is de rekening gebruiksklaar. Maar wat doet u wanneer u deze bankrekening, zicht of spaar, weer wil stopzetten? Wilt u enkel van bank veranderen of de rekening volledig opzeggen? Wij geven hieronder meer informatie over hoe dit kan.

 1. Maakt uw rekening leeg
 2. Ga lang bij de bank of
 3. Schrijf een brief
Bankrekening stopzetten
Source

1. Maak uw rekening leeg

Natuurlijk wilt u niet dat uw geld verloren gaat. Het is dus verstandig om de som die nog op uw (spaar)rekening staat over te schrijven naar uw nieuwe rekening. Staan er nog een aantal facturen open? Betaal die dan zeker voordat u de rekening leegmaakt.

Hebt u een doorlopende/permanente opdracht ingesteld? Bijvoorbeeld om de maandelijks huur te betalen? Stel deze dan in bij uw nieuwe bank. Lopen er nog domiciliëringen? Dan moeten ook deze overgezet worden. Dit doet u door de leveranciers, van de actieve domiciliëringen, te verwittigen. Vergeet uw nieuw rekeningnummer niet door te geven!

2. Ga langs bij de bank

Het is misschien niet altijd zo evident om een goed tijdstip te vinden, maar u kunt altijd langsgaan bij de bank om de stopzetting van de rekening te regelen. Breng zeker uw identiteitskaart mee. Wanneer de rekening op meerdere namen staat, moeten alle personen aanwezig zijn om de opzegging te handtekenen.

3. Schrijf een brief

Hebt u geen tijd om naar de bank te gaan? Zet de rekening dan stop via een brief. Bij voorkeur stuurt u deze aangetekend, hierbij ontvangt u een rechtsgeldig verzend- en ontvangstbewijs. Hou ook zelf een kopie van de brief bij.

Steek bij deze brief ook een kopie van de identiteitskaarten van alle personen die aan de rekening gelinkt zijn. Ook dient de brief ondertekend te zijn door al deze personen.

Vergeet uw nieuw rekeningnummer niet te vermelden in de brief en vraag ook zeker om een bevestiging van ontvangst en de stopzetting van uw rekening.

Onderaan dit artikel vindt u een voorbeeld van een opzegbrief.

Bankrekening stopzetten
Source

Wilt u enkel overstappen?

Wilt u alleen overstappen naar een andere bank? Dan hebben zij dit sinds 2018 een stuk makkelijker gemaakt. Alle banken moeten sindsdien de bankoverstapdienst aanbieden en u bent vrij om hiervan gebruik te maken. Dit houdt in dat de nieuwe bank de overstap voor u regelt.

Uw oude bank moet alle informatie over uw terugkerende stortingen (loon, ziekte- en werkloos uitkering, …), actieve domiciliëringen (abonnementen, energieleverancier, …) en doorlopende opdrachten doorgeven aan uw nieuwe bank. Uw nieuwe bank moet op hun beurt de betrokken schuldeisers op de hoogte brengen van uw nieuw rekeningnummer.

Hopelijk bent u hier verder mee geholpen en kunt u uw rekening nu op een rustige manier afsluiten. Hebt u nog domiciliëringen, abonnementen of contracten die u ook wenst stop te zetten? Dan kan dit via www.sepastop.eu.

Voorbeeld brief stopzetting bankrekening (vul gegevens in cursief zelf in of pas ze aan):

Van:
Uw naam

Uw straat 
Uw postcode en gemeente

Aan:
Uw bank
Straatnaam bank 
Postcode en gemeente
bank

Datum, plaats

Betreft: Stopzetting rekeningnummer BEXX XXXX XXXX XXXX

Geachte mijnheer/mevrouw,

Graag wens ik met onmiddellijke ingang/vanaf datum XX/XX/XXXX (zie voorwaarden van uw bank) mijn spaarrekening/zichtrekening met rekeningnummer BEXX XXXX XXXX XXXX af te sluiten.

Gelieve het resterende saldo en intresten van mijn rekeningnummer dat geschrapt zal worden, over te schrijven naar rekeningnummer XXXX XXXX XXXX XXXX. In bijlage vindt u daarnaast een kopie van mijn (en de andere rekeninghouders) ID.

Graag zie ik uw bevestiging van deze stopzetting tegemoet.

Met vriendelijke groeten,

Uw naam

Handtekening (van alle rekeninghouders)

Doorlopende opdracht vs. domiciliëring. Wat is het verschil?

Contracten aangaan, doorlopende opdrachten instellen, betalingen beheren, domiciliëringen stopzetten, … We krijgen er allemaal mee te maken maar wat betekent het nu eigenlijk? En wat is het grote verschil tussen een domiciliëring en een doorlopende opdracht?

Eigenlijk is het niet zo moeilijk: een doorlopende opdracht stelt u zelf in en een domiciliëring is iets dat uw leverancier voor u regelt.

Source

Doorlopende opdracht

Een doorlopende opdracht kunt u zelf instellen en beheren via de website van uw bank. Wenst u uw maandelijkse huur of pensioensparen automatisch van uw rekening te laten betalen? Dan kan dit makkelijk. U selecteert één van uw rekeningen, geeft de rekening van de begunstigde door, stelt het te betalen bedrag in en de dag wanneer de betaling moet gebeuren.

De betaling zal nu bijvoorbeeld maandelijks automatisch gebeuren en u hoeft zich geen zorgen te maken of u het bedrag al hebt doorgestort of niet. U kunt uw doorlopende opdracht op elk moment zelf stopzetten of aanpassen via de website van uw bank.

Domiciliëring

Een domiciliëring hangt meestal vast aan een contract dat u bent aangegaan met een bedrijf. Hebt u een fitnessabonnement afgesloten? Dan hoort hier in bijna alle gevallen een domiciliëring bij. Ook bij het aangaan van een energiecontract of tv-abonnement wordt u gevraagd of u de betaling per domiciliëring wil doen.

Hiervoor dient u steeds een formulier, een mandaat, te tekenen met uw goedkeuring. In de meeste gevallen kunt u dit ook weigeren en de betaling zelf per overschrijving doen. Zo bent u zeker dat er geen fout bedrag wordt aangerekend maar moet u er wel elke maand aan denken.

Hebt u een domiciliëring lopen en wilt u deze graag stopzetten? Dan dient u het bedrijf of leverancier, waarbij het contract loopt, hiervan op de hoogte te brengen. Vroeger kon dit nog worden geregeld door uw bank, maar sinds de nieuwe SEPA-domiciliëring van 2014 kan dit niet meer.

Wilt u meer informatie over het stopzetten of blokkeren van een domiciliëring, klik dan hier voor ons uitgebreid artikel.

Hoe uw Facebook account stopzetten?

Source

Facebook is bij velen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. We delen onze leukste foto’s met familie en vrienden, worden op de hoogte gehouden van verjaardagen, we worden uitgenodigd voor festiviteiten en krijgen meldingen van de activiteiten in onze buurt.

Maar wat als al die informatie teveel wordt? Volgens statistieken spendeert de Belgische Facebookgebruiker gemiddeld 20 minuten per dag op Facebook. Wat als we die 20 minuten in iets anders steken? Een rondje gaan lopen? Een toffe babbel met onze partner of kinderen? Een interessant boek openslaan?

U hebt er goed over nagedacht en besloten uw tijd in iets anders dan in Facebook te steken. Maar hoe zet u nu uw Facebook account stop? Dit is niet zo eenvoudig maar wij helpen u hier graag mee verder.

Uw Informatie en foto’s bewaren

Vooraleer u uw Facebook account verwijdert kunt u uw foto’s en andere gegevens bewaren. U doet dit door rechts bovenaan op het driehoekje te klikken en naar ‘Instellingen’ te gaan. Bij ‘Algemeen’ klikt u op ‘Een kopie downloaden’. U wordt naar de volgende pagina gebracht waar u het downloaden kan starten.Wanneer u niet alle foto’s wil bewaren, kunt u diegene die u wenst bij te houden apart openen en onderaan via ‘Opties’ op ‘Downloaden’ klikken.

Naast het bewaren van de nodige informatie kijkt u best ook naar de verbonden apps. Indien u uw Facebook account verwijdert en u bent nog verbonden met enkele apps, kunt u niet meer inloggen bij deze apps. Bij de meeste apps kunt u de inlogmethode wel aanpassen, sommigen laten dit niet toe.

Uw Facebook account definitief verwijderen

Hoe uw Facebook account verwijderen:

 • Ga naar de volgende link: https://www.facebook.com/help/delete_account
 • U krijgt onderstaand pop-up venster te zien, lees dit nauwkeurig en klik hierna op ‘Mijn account verwijderen’
 • Bij een tweede pop-up venster worden u nog enkele gegevens gevraagd en kunt u daarna definitief stoppen met Facebook door op ‘OK’ te klikken

Facebook geeft u hierna nog 14 dagen te tijd om terug te keren en uw account opnieuw te activieren. Zodra deze 14 dagen zijn verstreken wordt uw account definitief verwijderd. Wanneer u daarna opnieuw gebruik wil maken van Facebook dient u een nieuw account aan te maken.

Uw Facebook account tijdelijk stopzetten

Facebook geeft u ook de optie om uw account tijdelijk stop te zetten. Gaat u op vakantie? Wilt u eens aanvoelen hoe het is om een tijdje geen Facebook te hebben? Klik dan bij uw ‘Instellingen’ op ‘Beveiliging’ en onderaan op ‘Je account deactiveren’.

Van huurwet naar huurdecreet: wat verandert er in 2019?

Op 18 mei 2018 keurde de Vlaamse regering het nieuwe Vlaamse Huurdecreet goed, zeg maar: de nieuwe Vlaamse huurwet. De nieuwe regels moesten normaal in voege treden op 1 september 2018, maar dat werd al snel uitgesteld. De nieuwe regels worden van kracht op 1 januari 2019.

Huur of verhuur je een woning, dan verandert er die dag heel wat voor je!

Source

1. Graag drie loonbrieven! En een attest van goed gedrag en zeden!

Het Vlaamse Huurdecreet maakt definitief komaf met al te nieuwsgierige verhuurders. Voortaan mogen verhuurders – vóór het sluiten van het contract – enkel info vragen die hij nodig heeft om na te gaan of de huurder aan zijn plichten kan voldoen.

De verhuurder mag dus geen documenten meer opvragen in verband met het gerechtelijk verleden of de gezondheid van de huurder.

2. Huurwaarborg

Voor contracten ondertekend na 1 januari 2019 kan de verhuurder opnieuw 3 maanden waarborg vragen. Voor oudere contracten was dat in de meeste gevallen maar 2 maanden.

Is de huurovereenkomst beëindigd, dan moet de verhuurder de waarborg voortaan binnen het jaar terugstorten. Doet hij dat niet, dan kan de huurder de waarborg voortaan makkelijker terugkrijgen, zelfs zonder tussenkomst van de rechtbank.

Drie maanden waarborg? Vallen financieel zwakkere huurders dan niet uit de boot? Speciaal voor hen creëerde de Regering de “huurwaarborglening”. Daardoor kunnen minder vermogende huurders de huurwaarborg voortaan – anoniem en renteloos – lenen bij het Vlaamse Woningfonds. De huurwaarborglening is wel begrensd in de hoogte.

Na de huurovereenkomst mag de verhuurder ook niet te lang blijven stilzitten! Wilt de verhuurder de waarborg aanspreken voor schade of huurachterstallen, dan heeft hij daarvoor maar 1 jaar de tijd. Na een jaar gaat de borg automatisch naar de huurder.

3. Duur en opzegtermijn

Sinds enkele jaren bestaan er nog 2 soorten contracten voor woninghuur:

 • contracten van korte duur (3 jaar of minder)
 • contracten van 9 jaar

Een contracten van korte duur kan je normaal niet vroegtijdig beëindigen, een contract van 9 jaar wel. Al moet er in sommige gevallen dan wel een opzegvergoeding worden betaald.

Aan de duur van de contracten verandert er niks. Aan de manieren om een contract te beëindigen des ter meer.

Dankzij de nieuwe wet mag de huurder voortaan ook een contract van korte duur vroegtijdig beëindigen. Zelfs als dat niet in het contract is voorzien. Let op: de verhuurder mag dit niet.

Zegt de huurder op in het eerste jaar, dan betaalt hij wel een, opzegvergoeding van 1,5 maand. Zegt hij op in het tweede jaar, dan betaalt hij één maand huur. Zegt hij op in het derde jaar, dan betaalt hij nog een halve maand huur. De opzegtermijn bedraagt in elk geval 3 maanden.

Is de (korte) huurovereenkomst niet geregistreerd, dan kan de huurder deze voortaan ook opzeggen. Zonder opzegtermijn of opzegvergoeding. Vroeger gold dit enkel voor de contracten van 9 jaar. De opzeg gaat wel pas in op de eerste dag van de daaropvolgende maand.

Ook voor de contracten van 9 jaar verandert er heel wat. Zo kon de verhuurder ook vroeger al opzeggen voor eigen gebruik of omdat hij renovatiewerken wil uitvoeren. Al was dat wel altijd aan strikte voorwaarden verbonden. Dat verandert nu!

Wilt de verhuurder opzeggen voor eigen gebruik, dan kan hij dat voortaan enkel om zelf in de huurwoning te gaan wonen. Pas na 3 jaar kan hij de huurovereenkomst opzeggen voor zijn echtgenote, de kinderen, …

Diezelfde drempel zien we als de verhuurder wilt opzeggen om werken uit te voeren. Is er al drie jaar verstreken, dan kan de verhuurder op elk moment de huurovereenkomst opzeggen. Vroeger kon dit maar eenmaal om de drie jaar.

4. Kosten

Zijn dit kosten voor de huurder? Of moet de verhuurder betalen? Het is een vraag die vaak terugkwam. Aan die onzekerheid komt nu een einde! De Vlaamse Regering publiceert een duidelijk lijst waarin duidelijk staat wie wat ten laste moet nemen.

Daar staat wel tegenover dat de huurder de verhuurder voortaan onmiddellijk moet informeren als er herstellingswerken moeten gebeuren.

5. Als de huurder overlijdt

Als de huurder sterft, stop het huurcontract voortaan automatisch na 2 maanden. De huur voor deze 2 maanden moet wel nog worden betaald (door de erfgenamen) net als een extra maand huur als vergoeding.

De erfgenamen kunnen er ook voor kiezen de huur verder te zetten. Dat moeten ze wel op tijd laten weten.

6. Verkoop van de huurwoning

Wat gebeurt er als de huurwoning verkoopt. Onder het nieuwe Huurdecreet behoudt de huurder exact dezelfde rechten tegen de nieuwe eigenaar van de woning. Vroeger was dat enkel het geval als de huurovereenkomst vaste dagtekening had, bijvoorbeeld doordat het contract geregistreerd was. Dat is nu niet meer nodig. Als de woning wordt verkocht, blijft het contract van de huurder gewoon lopen.

7. Brand- en waterschade

Door het nieuwe huurdecreet is de huurder aansprakelijk voor brand- en waterschade. Hij moet hiervoor ook verplicht een verzekering hebben.

8. Kwaliteit van de woning

Een woning mag enkel worden verhuurd als die voldoet aan de Vlaamse Wooncode. Is dat niet het geval, dan is de huurovereenkomst nietig en moet de verhuurder alle betaalde huur terugbetalen. De verhuurder heeft wel recht op een bezettingsvergoeding (die normaal een stuk lager zal liggen).

9. Feitelijke samenwoning

Het nieuwe huurdecreet biedt ook een oplossing voor wie feitelijk samenwoont.

Trekt een nieuwe partner bij de huurder in, dan kan die aan de verhuurder vragen om mee in het contract te komen. Als de verhuurder weigert, kan het koppel naar de rechter stappen. Daarna kan ook elke partij het contract apart en persoonlijk opzeggen.

Dat is een grote verandering: vroeger moesten alle partijen samen het contract ondertekenen en ook samen beslissen om te vertrekken of te blijven.

Wie vertrekt moet wel een nieuwe huurder voorstellen. De verhuurder moet ook akkoord gaan met de nieuwe huurder. Zo niet blijft de vertrekkende huurder nog zes maanden aansprakelijk voor huurachterstallen.

Als feitelijk samenwonenden een woning huren en uit elkaar gaan, moeten ze zelf beslissen wie in de huurwoning blijft wonen. Komen ze er niet uit, dan beslist de rechter. Zonder dat de verhuurder zijn goedkeuring moet geven.

10. Kot

Het Vlaamse huurdecreet heeft ook bijzondere aandacht voor studentenkoten. Voor een studentenkot mag de huurwaarborg maximaal 2 maanden bedragen.

Bovendien kan een student zijn kot opzeggen als hij stopt met studeren. Vertrekt de student op Erasmus dan mag hij zijn kot ook onderverhuren.

Een huurcontract voor een studentenkot mag ook niet meer automatisch (stilzwijgend) worden verlengd.

Let op! Het nieuwe Huurdecreet treedt pas in werking op 1 januari 2019. Bovendien is het enkel van toepassing op contracten die na die datum werden gesloten.

Lees meer over hoe een huurcontract opzeggen.

Geschreven door Dave Danckaerts, jurist.