Je schuldsaldoverzekering stopzetten: Waar moet je op letten?

Net zoals bij ieder andere verzekering is het mogelijk om je schuldsaldoverzekering stop te zetten. Al moet je wel op een aantal details letten als je dit wenst te doen. Wij geven een aantal tips.

Wat is een schuldsaldoverzekering? 

Een schuldsaldoverzekering is als het ware een levensverzekering. Het beschermt namelijk je nabestaanden moest je het leven laten voor je je woning hebt afbetaald. Bij een sterfgeval zal de verzekeraar waar je een schuldsaldoverzekering hebt afgesloten het uitstaande saldo volledig of gedeeltelijk terugbetalen. Zo vermijd je dat je nabestaanden de hypothecaire lening verder moeten afbetalen

Een schuldsaldoverzekering is in België niet wettelijk verplicht. Al zullen veel banken vragen om zo’n verzekering af te sluiten als je bij hen een hypothecaire lening aanvraagt. Op die manier is de bank zeker dat de woonlening hoe dan ook volledig wordt terugbetaald bij een overlijden.

Een schuldsaldoverzekering wordt door de meeste verzekeringnemers pas stopgezet als die elders een verzekering afsluiten. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand zijn woonlening herfinanciert bij een andere bank. De nieuwe bank zal doorgaans vragen om bij haar of bij één van haar partners een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Sommige banken verlagen zelfs de hypotheekrente als je dat doet. 

Is het mogelijk om een schuldsaldoverzekering stop te zetten? 

Het is perfect mogelijk om een schuldsaldoverzekering stop te zetten. Bij een stopzetting zal de verzekeraar het risico op een overlijden niet langer dekken. 

Je kan de verzekeringspolis ieder jaar stopzetten. Je moet de verzekeraar wel drie maanden voor de vervaldag op de hoogte brengen dat je je verzekering wilt stopzetten. 

In sommige gevallen wordt er ook een deel van de premie terugbetaald. Dat is zo wanneer je ervoor gekozen hebt om de premie in één keer te betalen, of wanneer je gekozen hebt voor de formule waarbij je gedurende twee derde van de looptijd van je lening premies moet betalen. De verzekeraar betaalt dan een deel van de premies terug omdat die niet langer de risico’s moet dragen. 

Wat zijn de risico’s? 

Wie zijn schuldsaldoverzekering niet inruilt voor een ander, neemt een groot risico. De nabestaanden zullen immers moeten opdraaien voor de afbetaling van de woning bij een overlijden (mits aanvaarding van de erfenis). 

Houd er overigens rekening mee dat een stopzetting van het contract kan leiden tot extra kosten in de vorm van uitstapkosten. Als je bovendien van een fiscale aftrek op deze premie hebt genoten, word je belast tegen 33 procent en moet je ook een gemeentebelasting betalen. Dat is het geval wanneer je je premie al volledig hebt betaald. Je hebt in die situatie voor een deel ten onrechte genoten van een belastingvermindering. 

Wie elders een schuldsaldoverzekering afsluit, loopt het risico dat de premie hoger zal liggen. Bij veel verzekeraars zal je opnieuw een medische vragenlijst moeten invullen. Je medische situatie kan ondertussen gewijzigd zijn en dus een impact hebben op de uiteindelijke premie. Ook je leeftijd kan een opwaarts effect hebben op de premie.  

Bekijk ook of je van bepaalde kortingen hebt genoten. Sommige kredietgevers kunnen namelijk de rente van je hypothecaire lening (als je die bij je huidige bank aanhoudt) verhogen als je de schuldsaldoverzekering overhevelt naar een andere verzekeraar. 

Ga hoe dan ook niet over één nacht ijs wanneer je overweegt om je schuldsaldoverzekering stop te zetten bij je huidige kredietgever. De impact van zo’n stopzetting kan immers grote gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om verzekeringen te vergelijken alvorens je een contract tekent. 

1 op 3 bedrijven maakt online opzeggen moeilijk!

Online opzeggen wordt vaak moeilijk gemaakt. Dit blijkt uit cijfers van een onderzoek door de Consumentenbond in Nederland. Zij namen begin dit jaar 125 populaire diensten onder de loep en merkten dat informatie over opzeggen vaak goed weggestopt zit.

De Consumentenbond onderzocht het opzeggemak van verschillende diensten, waarvan ongeveer de helft betalende abonnementen. Van goede doelen tot verzekeraars, van webshops tot telecombedrijven en van sociale media tot dating websites. De conclusie: 33% maakt online opzeggen lastig.

“Bel ons!” – enkel telefonisch opzeggen

Veel bedrijven beweren dat je enkel telefonisch kan opzeggen, dit is natuurlijk niet waar. De klantendienst wil dat je hen belt zodat ze je kunnen overtuigen om je abonnement toch te behouden. Jammer genoeg werkt dit bij sommige mensen en zitten ze weer vast aan een nieuw contract.

De smoes “Mensen vinden bellen prettiger”, kreeg de Consumentenbond ook te horen. Maar eerst 15 minuten aan de wachtlijn hangen om dan overtuigd te worden om te blijven betalen, vindt niemand leuk. Toch?

Een echte opzegdoolhof

In ons eigen opzegfilmpje spotten we al met hoe moeilijk het is om opzeginformatie te vinden. Ook dit onderzoek spreekt dit niet tegen. Vooral kranten & tijdschriften, loterijen en energiebedrijven maken het de consument vaak moeilijk.

Jammer genoeg is het contactformulier en/of het e-mailadres vaak goed verstopt en moet je eerst 16 keer doorklikken om het te vinden. Vind je echt geen contactgegevens op de website? Zoek dan naar de algemene voorwaarden, hier vind je vaak wel de nodige informatie.

Verbetering op komst

Gelukkig doen niet alle bedrijven moeilijk, schadeverzekeraars en streamingdiensten bijvoorbeeld. Meestal kan je hier makkelijk opzeggen vanuit je eigen account-omgeving. Denk maar aan Netflix, Hellofresh of Spotify.

36 van de 54 bedrijven waaraan de Consumentenbond vroeg om hun proces te verbeteren, reageerden. 10 partijen voerden meteen aanpassingen uit en 6 andere organisaties zouden snel verbeteringen aanbrengen.

In België spelen ze met het idee om een versoepeling door te voeren voor het opzeggen van verzekeringen. Dit zou het opzeggen alvast makkelijker maken!

sepastop.eu helpt mee

Via onze website vind je allerlei opzeginformatie. We leggen in mensentaal uit wat de voorwaarden zijn en hoelang de opzegtermijn is. Ook de contactgegevens van een bedrijf staan steeds onderaan onze pagina’s.

Wil je een aangetekende brief sturen via onze website en er zeker van zijn dat jouw opzegging verwerkt wordt? Surf dan snel naar onze website en zet je abonnement nu stop.

Heeft Corona effect op mijn opzegging?

Allereerst hopen we dat het goed gaat met je en dat je goed voor jezelf en je naasten zorgt. Dit betekent: Blijf in uw kot. Dat doen wij ook, maar gelukkig kan je blijven rekenen op onze dienstverlening.

Het zijn speciale tijden en we stellen onszelf heel wat vragen. Het antwoord of het Corona virus effect zal hebben op je opzegging is eenvoudig: neen, dat zou niet mogen! Bedrijven moeten je opzegging nog steeds verwerken.

We versturen je brief op tijd

sepastop.eu blijft de opzegdienst leveren zoals gewoonlijk en je opzegbrief wordt tijdig verstuurd – binnen max. 3 werkdagen na ontvangst van je betaling. Zodra wij je opzegbrieven versturen, ontvang je een verzendbevestiging met track & trace code. Tip: hou deze goed bij!

Een rechtsgeldig afgiftebewijs

Het afgiftebewijs bevat een stempel van de post met de datum van verzending. Dit geldt als rechtsgeldig verzendbewijs. Heb je dit bewijs nodig? Stuur ons een e-mail en je ontvangt dit meteen.

Wees geduldig

We moeten ons allemaal aanpassen en de post heeft op dit moment enorm veel werk. Heel wat goederen worden online aangekocht en deze moeten ook tijdig worden geleverd. 

Omwille van de Corona-crisis hebben de postdiensten laten weten dat er vertragingen zijn. Je brief kan tot 1 week langer onderweg zijn. Momenteel geven zij prioriteit aan pakketjes. Onze excuses hiervoor, maar we vragen jou om extra geduldig te zijn.

Niet in ontvangst genomen

Door de Corona maatregelen zijn er sommige (kleine) bedrijven gesloten en is er niet altijd iemand aanwezig. Wanneer je brief wordt aangeboden en er is niemand op kantoor, wordt er een briefje achtergelaten. Het bedrijf heeft dan 2 weken de tijd om je brief in het dichtstbijzijnde postkantoor op te halen.

Omdat sommige bedrijven het erg druk hebben, kan het zijn dat de verwerking van je opzegging iets langer duurt. In de meeste gevallen geldt er ook een opzegtermijn. Opnieuw vragen we je om extra geduldig te zijn.

No worries!

Dus, geen stress! Je opzegbrief wordt tijdig verstuurd én je ontvangt hiervan een rechtsgeldig bewijs! Je brief kan langer dan normaal onderweg zijn omwille van de drukte, maar het bedrijf zal je opzegging steeds goed verwerken.

Extra tips

 • Hou de track & trace code goed in het oog op de website van de postdienst. Hier kan je de status van je brief volgen: Is die nog onderweg? Al aangekomen? Of teruggestuurd?
 • Hou de e-mail met verzendbevestiging die je van ons kreeg goed bij. Hierin staat je track & trace code, de verzenddatum én een kopie van je opzegbrief. Dit kan je later doorsturen naar het bedrijf indien zij dit nodig hebben.
 • Bij problemen vraag ons naar het afgiftebewijs van de post. Wij sturen je het afgiftebewijs met stempel van de post door.

Hoe Disney + opzeggen?

Ben je recent een abonnement op Disney Plus aangegaan, maar wil je het reeds opzeggen? Dan helpen we je hierbij graag.

Proefperiode voorbij

Leuk hè, weer zo een nieuwe streaming dienst? Wilde je Star Wars binge watchen? Of zeuren je kids al maanden om die kinderfilms allemaal te bekijken? Dan ging je misschien wel een abonnement aan op Disney +.

Ondertussen is de gratis proefperiode voorbij en moet je maandelijks €6,99 betalen. De zoveelste factuur op de stapel.

Hoe kan je Disney + opzeggen?

 • Surf naar Disneyplus.com en meld je aan
 • Klik op je profiel (rechtsboven)
 • Ga naar Account
 • Klik onder abonnementen op ‘facturatiegegevens
 • Klik op ‘Abonnement opzeggen’ en op ‘Opzegging voltooien’.

Stopt je abonnement dan meteen?

Wanneer je je abonnement hebt opgezegd, stopt het na je proefperiode. Betaal je reeds maandelijks? Dan stopt je abonnement op het einde van de reeds betaalde maand.

Heb je nog andere abonnementen?
Zijn er nog andere streaming diensten of online abonnementen waarvan je vanaf wil? We somden op hoe je makkelijk je Netflix en Spotify account opzegt.

Maak komaf met overbodige abonnementen en bespaar!

Een nieuw jaar, een nieuwe start. Hier komen bij sommigen vaak goede voornemens aan te pas. Wat zal het dit jaar zijn? Een gezondere levensstijl? Een nieuwe hobby? Of meer geld besparen?

Met dat laatste kunnen wij, bij sepastop, alvast helpen! Kijk eens naar uw lopende contracten en abonnementen. Zijn er tijdschriften die elke week in de vuilbak belanden? Wilt u vanaf volgend jaar een andere sport beoefenen en wordt dat fitnessabonnement overbodig? Of wilt u overstappen van verzekeraar omdat u een goedkopere hebt gevonden?

Via sepastop.eu vindt u de nodige opzeginformatie en kunt u uw abonnement heel makkelijk stopzetten.

In het algemeen geldt:

We vatten de opzegvoorwaarden steeds samen en proberen deze in mensentaal uit te leggen. Hieronder enkele regels die in het algemeen gelden:

–       U kunt een contract dat loopt voor een bepaalde tijd niet vroegtijdig opzeggen.

Loopt uw abonnement nog tot een bepaalde datum? Jammer, maar dan stopt het pas op die dag. U kunt het bedrijf in kwestie al wel inlichten van uw opzegging, dan loopt het contract af op de afgesproken datum.

–       U kunt een contract dat loopt voor onbepaalde tijd meestal op elk moment opzeggen.

Sloot u een contract af voor onbepaalde tijd? Of werd uw contract ondertussen automatisch verlengd? Dan kunt u (in de meeste gevallen) op elk moment opzeggen. Laat het bedrijf in kwestie weten dat u uw abonnement wil stopzetten en zij regelen uw opzegging zo snel mogelijk.

–       In de meeste gevallen moet u steeds rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand.

Omdat het even kan duren vooraleer het bedrijf uw opzegging verwerkt, dient u meestal rekening te houden met een opzegtermijn van 1 maand (of langer). Dit wil ook zeggen dat je nog een (laatste) betaling zal ontvangen – betaal deze tijdig.

–       Verzekeringen kunt u pas opzeggen tegen de einddatum van het contract.

Bij verzekeringen in België gelden er, jammer genoeg, andere regels. Op dit moment kunt u enkel opzeggen tegen het einde van uw contract. Al komt hier in de toekomst misschien verandering in.

Ook de opzegtermijn waarmee u moet rekening houden is vaak 3 maanden. Bovendien vragen veel verzekeraars om de opzegging via een aangetekende brief te versturen.

Wanneer moet u niet opzeggen?

Ja, soms maken ze de consumenten het ook iets makkelijker! Dit geldt bijvoorbeeld bij energieleveranciers en telecombedrijven. Hebt u het allemaal eens berekend en liggen de tarieven bij een ander bedrijf lager? Dan kunt u makkelijk overstappen van leverancier. U kiest een nieuwe leverancier en deze regelt de overstap met het oude bedrijf. In geval van energie zal u in de meeste gevallen nog wel uw meterstanden moeten doorgeven. Bij telecombedrijven heet dit de Easy Switch procedure.

Ook opzeggen?

Hebt u na het lezen van dit artikel iets van “Ja, dat abonnement gebruik ik eigenlijk helemaal niet!”? Neem dan eens een kijkje op onze website en stel gratis uw opzegbrief op. Wilt u het uzelf nog makkelijker maken? Laat de brief dan door ons opsturen naar het desbetreffende bedrijf. Wij doen dit aangetekend en binnen max. 3 werkdagen!

Hoe Spotify opzeggen?

Source

Hoeft u geen Premium Spotify abonnement meer? Vindt u het niet zo erg om af en toe advertenties tussen uw muziek te horen? Dan kan u zeer makkelijk weer naar een Spotify Free abonnement overstappen en uw Premium lidmaatschap opzeggen. Uw muziek en afspeellijsten worden hierbij gewoon bewaard.

Hoe gaat het opzeggen in zijn werk?

Indien u rechtstreeks via spotify.com een abonnement hebt afgesloten kunt u onderstaande stappen volgen.

Hoe Spotify opzeggen:

 1. Ga naar uw accountpagina en log in
 2. Klik in het menu aan de linkerkant op ‘Beschikbare abonnementen’
 3. Uw huidig abonnement staat bovenaan. Scroll naar beneden en klik onderaan bij Spotify op ‘Premium annuleren’
 4. Klik voor het bevestigen van de annulatie nogmaals op ‘Ja, annuleren’

Na het opzeggen van uw Premium abonnement kunt u nog eventjes genieten van advertentieloze muziek tot u automatisch weer wordt overgeschakeld naar Free. De datum wanneer dit gebeurt, vindt u op uw accountpagina.

Enkele dingen waarop u dient te letten:

  • Heeft u verschillende accounts? Check of u zeker bent ingelogd met het account waarmee u Spotify Premium hebt aangekocht
  • Gebruik de inloggegevens van Spotify zelf (log dus niet in via Facebook)
  • Wanneer u via een ander bedrijf een abonnement bent aangegaan (bijv. via Itunes), dient u het bedrijf in kwestie te contacteren en hun opzegvoorwaarden te volgen
  • Wanneer u deel uitmaakt van een gezinsabonnement dient de eigenaar van dit account op te zeggen, enkel hij/zij kan de instellingen aanpassen

Bij Spotify maken ze het dus niet zo moeilijk om uw abonnement op te zeggen. Naast opzeggen via hun website kunt u Spotify ook een e-mail sturen (breakup@spotify.com) of contacteren per post. U kunt dit formulier opsturen naar Spotify AB Birger Jarlsgatan 61 113 56 Stockholm Sweden.

Nadat uw e-mail of brief wordt ontvangen zal Spotify uw opzegging zo snel mogelijk verwerken en u hiervan op de hoogte brengen. De opzegtermijn verschilt, maar is niet langer dan 1 maand. De datum waarop u weer op Free wordt overgeschakeld vindt u terug via uw account.

Veel luisterplezier!

Heb je nog andere abonnementen?
Zijn er nog andere streaming diensten of online abonnementen waarvan je vanaf wil? We somden op hoe je makkelijk je Disney + en Netflix account opzegt.

Wordt het binnenkort makkelijker om verzekeringen op te zeggen?

Het ziet er naar uit dat het opzeggen van verzekeringscontracten binnenkort een beetje wordt vergemakkelijkt.

De verzekeringsvoorwaarden op dit moment

In het kort gelden nu de volgende regels:

 • U kunt enkel opzeggen tegen het einde van de vervaldatum.
 • Er geldt een opzegtermijn van 3 maanden.
Source

Wat gaat er veranderen?

De PS diende een wetsvoorstel in dat ervoor zou zorgen dat een verzekeringscontract na het eerste jaar op elk moment opgezegd kan worden.

De Ombudsdienst van de verzekeringen ontvangt steeds meer en meer klachten omtrent de opzegging van verzekeringscontracten. In het jaarverslag van 2018 bevestigd de Ombudsman dat “de talrijke administratieve formaliteiten bij een opzeg (…) als complex (worden) ervaren”. 12% van de ingediende klachten heeft een betrekking op de opzegging van een contract, bij de verplichte BA autoverzekering gaat het zelfs om 20%.

Het is daarom dat de Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers met dit nieuwe wetsvoorstel komen. Zij willen dat het opzeggen van een verzekeringsovereenkomst vergemakkelijkt wordt door dit, na het verstrijken van het 1e jaar, zonder kosten of boete te kunnen stopzetten.

Daarnaast stellen zij ook voor om te opzegtermijn naar 1 maand aan te passen, al kan dit ook langer zijn wanneer de verzekeringsnemer dit wenst.

Het is ook bij onze buren zo

In onze buurlanden, Frankrijk en Nederland, geldt een gelijkaardige regeling al. Hier kunnen consumenten na de looptijd van 1 jaar hun contract altijd opzeggen. Ze moeten enkel rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand.

In Frankrijk heet dit de “Wet-Hamon”, in Nederland geldt de “Wet van Dam”.

Of dit voorstel wordt goedgekeurd of wanneer het in werking zal worden gesteld is momenteel nog niet bekend. We hopen alvast dat het opzeggen van verzekeringscontracten makkelijker wordt gemaakt.

Voor meer informatie over uw auto-, woon-, of familiale verzekering kunt u steeds terecht bij sepastop.eu.

Lees het volledige voorstel hier.

sepastop.eu – hoe het allemaal begon

Kent u sepastop.eu al? Hebt u al eens een contract of abonnement opgezegd via onze verzendservice? sepastop.eu stuurt aangetekende opzegbrieven naar een hele reeks bedrijven om zo een contract makkelijk stop te zetten.

Maar hoe is sepastop.eu begonnen? Wie heeft de website gemaakt? Waarom zijn we dit gestart? In dit artikel geven we een antwoord op deze vragen.

Hoe we zijn begonnen

sepastop.eu startte niet als ‘sepastop.eu’. We begonnen als Direct Opzeggen en dit enkel in Vlaanderen.

Waarom zijn we gestart? We woonden een tijdje in Nederland en toen we naar België verhuisden, was het zeer moeilijk om Nederlandse contracten op te zeggen. Lange wachttijden aan de telefoon, onvriendelijke medewerkers, moeilijke opzegprocedures, …

Eenmaal terug in België ondervonden we dat we niet de enigen waren met dit probleem. Ook hier is het niet altijd makkelijk om van contracten af te komen. Een website om hierbij te helpen bestond nog niet in België en Nathan, de oprichter, ging aan de slag!

Startpagina directopzeggen.be
Startpagina directopzeggen.be

Niet veel later, in januari 2015, was de site klaar en werd Direct Opzeggen gelanceerd. Het was natuurlijk spannend maar beetje bij beetje vonden gebruikers onze website en verstuurden ze hun opzegbrief via ons.

Omdat we merkten dat het platform werkte lanceerden we al snel de Waalse website, resilier.be, dit gebeurde in mei 2015.

Direct Opzeggen wordt sepastop.eu

Beide websites waren best succesvol en we hadden al snel onze handen vol. Leen, de vriendin van Nathan, stapte in de zomer van 2015 halftijds mee in het project. Een jaar later werd dit haar voltijdse baan.

We merkten dat we naast informatie over opzeggen, ook veel vragen kregen over domiciliëringen en hoe deze stop te zetten. Dit was voor veel consumenten niet duidelijk en wij wilden ook hierbij helpen. Niet veel later, tegen het einde van de zomer van 2015, werd Direct Opzeggen sepastop.eu en konden bezoekers onze website ook raadplegen voor info over domiciliëringen.

Startpagina sepastop.eu
Startpagina sepastop.eu

sepastop.eu breidt uit

Tegelijk met de lancering van sepastop.eu openden we ook de deuren voor Nederlandse en Franse consumenten. Nu we een meer ‘Europese’ naam hadden, richtten we onze pijlen ook op onze buurlanden.

Een jaar later, in augustus 2016, was ook Duitsland aan de beurt en een dik jaar daarna, in oktober 2017, werd onze website ook beschikbaar in Oostenrijk. De Duitse en Oostenrijkse markt is op dit moment nog steeds de kleinste, maar groeit stapje voor stapje.

Niet alleen de website breidde uit, ook ons team werd groter. In totaal bestaat ons team nu uit 7 medewerkers. Zij helpen ons met marketing in het buitenland, klantenservice en op juridisch vlak.

Ons team
Ons team

Hoe staat het vandaag?

Na meer dan 4,5 jaar zijn we heel blij met hoe ons bedrijf het doet. We willen blijven groeien in de landen waar sepastop.eu beschikbaar is en onze dienstverlening nog verbeteren.

Een heel dikke merci aan de bijna 1,5 miljoen klanten die ons vertrouwen en meehielpen aan de groei van sepastop.eu!

Wil jij ook graag je contract of abonnement opzeggen? Surf naar onze website en kies uit de al meer dan 1200 bedrijven.

sepastop steunt Goodgift!

Kent u Goodgift al? Goodgift is een website waar u een cadeaubon kan bestellen en die daarna geschonken kan worden aan een goed doel naar keuze. sepastop steunt dit project ten volste!

Wat is Goodgift?

Goodgift is een online platform dat een alternatief aanbiedt voor een cadeaubon, de cadeaubon voor élk goed doel. Via de website bestelt u een Goodgift, daarna schenkt u deze aan uw favoriete persoon. Hij/zij kiest bij het inruilen van de bon zelf naar welk goed doel het bedrag gaat – een organisatie die hij/zij belangrijk vindt.

Goodgifts website

Oprichting & overname

In 2012 werd Goodgift opgericht door 3 vrienden met als doel giften aan goede doelen te stimuleren en nutteloze cadeaus te minimaliseren. Jammer genoeg was er niet meer voldoende tijd om de website draaiende te houden, dit was zeer jammer.

Het zou zonde zijn om dit mooie initiatief zomaar in het water te gooien, dus al snel besloten de oprichters van sepastop, die het platform reeds gebruikten, om het project over te nemen en verder te zetten. De website kreeg een nieuwe look, er werden enkele nieuwe functies toegevoegd en het platform werd geherlanceerd.

Goodgift is een non-profit organisatie en werkt uitsluitend met vrijwilligers. Alle donaties worden volledig aan de goede doelen gestort en Goodgift rekent hiervoor geen extra kosten aan.

De Goodgift cadeaubon

Hoe een Goodgift bestellen?

U kan via de website gratis een Goodgift bestellen. U ontvangt een PDF die u zelf afdrukt en afgeeft. Maar, en dit is nieuw, u kunt ook een heel leuk Goodgift doosje bestellen! Hierbij ontvangt u de bon in een verrassende cadeauverpakking. Dit is voor uw favoriete ontvanger nog net dat tikkeltje leuker!

Goodgift hoopt op deze manier hulp te kunnen bieden aan verschillende goede doelen en nutteloze cadeaus te minimaliseren.

Zoekt u nog een origineel cadeau? Is uw vriendin sociaal geëngageerd? Heeft uw vader ‘toch al alles’? Bestel uw Goodgift hier.

Meer weten over de werking van Goodgift? Surf naar de website of lees de blog.

Hoe uw bankrekening stopzetten?

Een nieuw rekeningnummer openen gaat meestal heel vlot. Het kan vaak online en binnen enkele dagen is de rekening gebruiksklaar. Maar wat doet u wanneer u deze bankrekening, zicht of spaar, weer wil stopzetten? Wilt u enkel van bank veranderen of de rekening volledig opzeggen? Wij geven hieronder meer informatie over hoe dit kan.

 1. Maakt uw rekening leeg
 2. Ga lang bij de bank of
 3. Schrijf een brief
Bankrekening stopzetten
Source

1. Maak uw rekening leeg

Natuurlijk wilt u niet dat uw geld verloren gaat. Het is dus verstandig om de som die nog op uw (spaar)rekening staat over te schrijven naar uw nieuwe rekening. Staan er nog een aantal facturen open? Betaal die dan zeker voordat u de rekening leegmaakt.

Hebt u een doorlopende/permanente opdracht ingesteld? Bijvoorbeeld om de maandelijks huur te betalen? Stel deze dan in bij uw nieuwe bank. Lopen er nog domiciliëringen? Dan moeten ook deze overgezet worden. Dit doet u door de leveranciers, van de actieve domiciliëringen, te verwittigen. Vergeet uw nieuw rekeningnummer niet door te geven!

2. Ga langs bij de bank

Het is misschien niet altijd zo evident om een goed tijdstip te vinden, maar u kunt altijd langsgaan bij de bank om de stopzetting van de rekening te regelen. Breng zeker uw identiteitskaart mee. Wanneer de rekening op meerdere namen staat, moeten alle personen aanwezig zijn om de opzegging te handtekenen.

3. Schrijf een brief

Hebt u geen tijd om naar de bank te gaan? Zet de rekening dan stop via een brief. Bij voorkeur stuurt u deze aangetekend, hierbij ontvangt u een rechtsgeldig verzend- en ontvangstbewijs. Hou ook zelf een kopie van de brief bij.

Steek bij deze brief ook een kopie van de identiteitskaarten van alle personen die aan de rekening gelinkt zijn. Ook dient de brief ondertekend te zijn door al deze personen.

Vergeet uw nieuw rekeningnummer niet te vermelden in de brief en vraag ook zeker om een bevestiging van ontvangst en de stopzetting van uw rekening.

Onderaan dit artikel vindt u een voorbeeld van een opzegbrief.

Bankrekening stopzetten
Source

Wilt u enkel overstappen?

Wilt u alleen overstappen naar een andere bank? Dan hebben zij dit sinds 2018 een stuk makkelijker gemaakt. Alle banken moeten sindsdien de bankoverstapdienst aanbieden en u bent vrij om hiervan gebruik te maken. Dit houdt in dat de nieuwe bank de overstap voor u regelt.

Uw oude bank moet alle informatie over uw terugkerende stortingen (loon, ziekte- en werkloos uitkering, …), actieve domiciliëringen (abonnementen, energieleverancier, …) en doorlopende opdrachten doorgeven aan uw nieuwe bank. Uw nieuwe bank moet op hun beurt de betrokken schuldeisers op de hoogte brengen van uw nieuw rekeningnummer.

Hopelijk bent u hier verder mee geholpen en kunt u uw rekening nu op een rustige manier afsluiten. Hebt u nog domiciliëringen, abonnementen of contracten die u ook wenst stop te zetten? Dan kan dit via www.sepastop.eu.

Voorbeeld brief stopzetting bankrekening (vul gegevens in cursief zelf in of pas ze aan):

Van:
Uw naam

Uw straat 
Uw postcode en gemeente

Aan:
Uw bank
Straatnaam bank 
Postcode en gemeente
bank

Datum, plaats

Betreft: Stopzetting rekeningnummer BEXX XXXX XXXX XXXX

Geachte mijnheer/mevrouw,

Graag wens ik met onmiddellijke ingang/vanaf datum XX/XX/XXXX (zie voorwaarden van uw bank) mijn spaarrekening/zichtrekening met rekeningnummer BEXX XXXX XXXX XXXX af te sluiten.

Gelieve het resterende saldo en intresten van mijn rekeningnummer dat geschrapt zal worden, over te schrijven naar rekeningnummer XXXX XXXX XXXX XXXX. In bijlage vindt u daarnaast een kopie van mijn (en de andere rekeninghouders) ID.

Graag zie ik uw bevestiging van deze stopzetting tegemoet.

Met vriendelijke groeten,

Uw naam

Handtekening (van alle rekeninghouders)