Doorlopende opdracht vs. domiciliëring. Wat is het verschil?

Contracten aangaan, doorlopende opdrachten instellen, betalingen beheren, domiciliëringen stopzetten, … We krijgen er allemaal mee te maken maar wat betekent het nu eigenlijk? En wat is het grote verschil tussen een domiciliëring en een doorlopende opdracht?

Eigenlijk is het niet zo moeilijk: een doorlopende opdracht stelt u zelf in en een domiciliëring is iets dat uw leverancier voor u regelt.

Source

Doorlopende opdracht

Een doorlopende opdracht kunt u zelf instellen en beheren via de website van uw bank. Wenst u uw maandelijkse huur of pensioensparen automatisch van uw rekening te laten betalen? Dan kan dit makkelijk. U selecteert één van uw rekeningen, geeft de rekening van de begunstigde door, stelt het te betalen bedrag in en de dag wanneer de betaling moet gebeuren.

De betaling zal nu bijvoorbeeld maandelijks automatisch gebeuren en u hoeft zich geen zorgen te maken of u het bedrag al hebt doorgestort of niet. U kunt uw doorlopende opdracht op elk moment zelf stopzetten of aanpassen via de website van uw bank.

Domiciliëring

Een domiciliëring hangt meestal vast aan een contract dat u bent aangegaan met een bedrijf. Hebt u een fitnessabonnement afgesloten? Dan hoort hier in bijna alle gevallen een domiciliëring bij. Ook bij het aangaan van een energiecontract of tv-abonnement wordt u gevraagd of u de betaling per domiciliëring wil doen.

Hiervoor dient u steeds een formulier, een mandaat, te tekenen met uw goedkeuring. In de meeste gevallen kunt u dit ook weigeren en de betaling zelf per overschrijving doen. Zo bent u zeker dat er geen fout bedrag wordt aangerekend maar moet u er wel elke maand aan denken.

Hebt u een domiciliëring lopen en wilt u deze graag stopzetten? Dan dient u het bedrijf of leverancier, waarbij het contract loopt, hiervan op de hoogte te brengen. Vroeger kon dit nog worden geregeld door uw bank, maar sinds de nieuwe SEPA-domiciliëring van 2014 kan dit niet meer.

Wilt u meer informatie over het stopzetten of blokkeren van een domiciliëring, klik dan hier voor ons uitgebreid artikel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *