Teveel aangerekend bij een domiciliëring? Hoe krijg ik mijn geld terug?

Photo by rawpixel.com from Pexels

18 januari 2016 – Heeft uw leverancier uw maandelijkse domiciliëring dubbel aangerekend of heeft hij er per ongeluk een nulletje bijgezet? Dan neemt u best zo snel mogelijk contact op met uw leverancier en uw bank.

1) Contacteer uw leverancier:

Wanneer u een aantal domiciliëringen hebt lopen bij verschillende leveranciers kan het gebeuren dat er eens iets misloopt. Sinds 2014 is de SEPA-domiciliëring ingevoerd en moet u voortaan uw domiciliëringen via uw leverancier regelen en niet meer via uw bank. Voor problemen, stopzettingen en vragen dient u zich dus te richten tot uw leverancier.

Wanneer er iets fout is gelopen neem dan allereerst contact op met uw leverancier om de betaling te betwisten en een oplossing te vinden.

2) Contacteer uw bank

U kunt uw bank telefonisch of in persoon op de hoogte brengen van uw probleem. Zorg ervoor dat u de juiste informatie bij de hand hebt (mandaatreferte, exacte bedrag, naam van de leverancier,…), zodat uw bank u snel van dienst kan zijn.

    • binnen 8 weken: indien u binnen 8 weken uw bank verwittigt, betalen zij dit bedrag onmiddellijk terug. U moet hiervoor niets bewijzen en de bank doet dit als een soort ‘eerste hulp bij ongevallen’. Dit wil echter niet zeggen dat de schuld wegvalt, het geeft u en de schuldeiser wel de tijd om een oplossing te vinden.
  • Na 8 weken: merkt u de fout pas na 8 weken, dan heeft u nog 13 maanden de tijd om de betaling te betwisten. Deze keer zal de bank het bedrag niet automatisch terugbetalen. U moet eerst bewijs leveren dat de betwisting terecht is. Dit kunt u doen met een kopie van het akkoord met de leverancier of door een vonnis van de rechtbank.

In de meeste gevallen is het geen probleem voor de leverancier om de betwisting te aanvaarden. Zorg ervoor dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw leverancier en dan is het makkelijk uw geld terug te krijgen.

Indien u in de toekomst toch liever niet meer per domiciliëring betaalt, kunt u uw domiciliëring stopzetten. Via sepastop.eu kunt u uw stopzettingsbrief makkelijk opstellen en ook online versturen!

Lees meer: https://www.sepastop.eu/nl-be/kennisbank/domiciliering-terugvorderen/

Eén reactie op “Teveel aangerekend bij een domiciliëring? Hoe krijg ik mijn geld terug?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *